Yeterrr. İki binli yıllar ile bizleri esir alan dizilerde bu anlamsız davranışı görmekten ve de bunu çok doğal bir şeymiş gibi göstermelerinden gerçekten bıktım. Yahu dışarıda Osman amcanın balgamından tut da, bizim karabaşın dışkısına kadar binbir çeşit pislik var.

Bu dünya dışı davranışı yapan insanlar evlerinde yere uzanmıyorlar mı? Yoksa evi sadece otel olarak mı görüyorlar?

Beni bıraksanız akşama kadar soru soracağım. O yüzden ülkenin ve dünyanın nabzını yoklamak için mikrofonları Google'a uzatıyorum.
Eve neden ayakkabıyla girerler?
Why Americans wear shoes inside their house? - Amerikalılar evin içinde neden ayakkabı giyerler?
Gerek ülkemizden gerekse dünya çapından gelen yorumlardan gözüme çarpanları sizinle paylaşmak istiyorum. Daha fazlası için siz de Google'a soru sorabilirsiniz.

Ülkemizden Gelen Yorumlar
[#]büyük şehirlerinde sokakları b.k götüren amerika birleşik devletleri gibi muasır medeniyet seviyesindeki diyarlarda herkesin yaptığı, lakin gayet temiz sokaklara sahip olan izlanda, isveç gibi iskandinav memleketlerinde ve finlandiya'da genel olarak tiksintiyle karşılanan ve kaçınılan davranış türüdür.
bu sayede iskandinav ve finli kardeşlerimiz bize misafirliğe geldiğinde ya da biz onlara misafirliğe gittiğimizde diğer ecnebilerin aksine ayyakabı çıkarma sorunsalı ve buna bağlı kültür şokunu yaşamayarak berhudar oluruz.
[#]"avrupa yakası"dizisinde, evin hastalık derecesinde titiz annesi iffet hnm. masa örtüsüne kek kırıntısı düşünce havale geçiriyor ama herkes eve ayakkabıyla giriyor. bu ne büyük tutarsızlık? tuhaf şey...
[#]cocuklar duymasin dizisindeki uygulamasini senarist birol guven'in estetik kaygi olarak acikladigi, lakin bilmemkac sene amerika'da kalan tamer karadagli'nin "- biz de turk ailesiyiz ama bizim evde de ayakkabi ile gezilir..." deyip seyirciden alki$ bekledigi davrani$.
[#]gereksiz kasıntı hareket... bütün gün ayakkabı içinde ne olduğunu unutmuş zavallı ayaklarımıza yaptığımız işkence... bırakın arada bir o ayakkabı da ayak da dinlensin kardeşim, mazoist işi derim ben.
"kahrolsun evde giyilen ayakkabıların ayaklar üzerindeki faşizan baskısı, ayaklara özgürlük"
Amerikalıların Yorumları
[#]it's just American propaganda used to scare you foreigners into never coming to America. - Bu sadece siz yabancıların Amerikaya gelmemesi için yapılan bir korkutma kampanyasıdır.
[#]No. I actually hate it when people walk into my room with shoes on. I have carpet so that ish gets dirty quick. Plus I have an asian mother so taking off my shoes when I enter someone's house is custom to me. - Hayır. Aslında odama ayakkabısı ile girenlerden nefret ederim. Çok çabuk kirlenen bir halım var. Ek olarak, başkalarının evine girdiğimde ayakkabılarımı çıkarttıran Asyalı bir annem var.
[#]We don't. I don't like having all the dirt and such from outside on my floors. We have a please leave shoes at the door sign... - Biz giymiyoruz. Dışardaki tüm pisliği döşemelerime taşınmasından hoşlanmıyorum. Kapımızda "lütfen ayakkabılarınızı kapıda çıkarın" uyarısı var.
[#]we are americans, we can wear shoes anywhere we want, because we have nuclear weapons. - Biz Amerikalıyız. Nükleer silahlarımız olduğu için istediğimiz yerde ayakkabı giyeriz.
[#]I guess the Americans who do that either: don't care, they don't think about it, wearing their shoes is just too important, or maybe they are just too lazy to take them off. I'm American. Everyone who comes in takes their shoes off at the door. I don't want dirt tracked all through my house. I have house shoes that I wear inside that never get worn outside. I do that because my feet get cold and I just like having shoes on for some reason. - Sanırımın bunu yapanlar ya umursamıyorlar, ya ayakkabı giymeleri çok önemli, ya da çıkarmak için çok meşguller. Ben Amerikalıyım. Bize gelen herkes kapıda ayakkabılarını çıkarır. Tüm evin pislik izleriyle dolmasını istemiyorum. Daha önce dışarıda hiç giyilmemiş, evde giydiğim ayakkabılarım var. Bunu, ayağım üşüdüğü ve bazı sebeplerim olduğu için yapıyorum.

Bunca yorumdan sonra aslında Amerikalıların da bu konuyu dert ettiğini görmüş olduk. Sıra geldi sizlerin düşüncesine. Ama başta anlaşalım; "onca şey varken dert ettiğin şeye bak" demek yok :)

(alinti)

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Kesinlikle ben de aynı dertten muzdaribim çok sinir oluyorum geçenlerde Asi dizisini seyrediyodum bir de baktım yatakta ayakkabıyla yatıyolar yuhhhhhh... artık dedim. Diziyi seyrediyor musunuz bilmem ama dizide Asi tarladan, ahırdan çıkmayan biri ve Anadolu kültürü, toprak kültürü gibi şeylerden bahsedilerer köklere bağlı kalma imajı veriliyor ama gelin görün ki yatağa bile ayakkabıyla yattı ?????????????????

tasarım mekani dedi ki...

Benimde cok huylandigim bir nokta bu!! Bilhassa eve usta gelse ayakkabilarini cikartmak istemiyorlar. Guzelce ricada bulunsak dahi... Onlara bu cok sacma geliyor ve her defasinda atismak zorunda kaliyorum. Usta gidince tekrardan butunyerleri siliyorum. Medinem

üç böcek bir çiçek dedi ki...

benim evime asla ayakkabıyla giremezler zaten müsade etmem.Birde çok uzağa gitmemize gerek yok yemekteyiz programını baza alırsak bir anlam içermeyen yemekleri çöpe atan ayakkabıyla eve giren yemeklerle dalga geçen bir zihniyet herkezde zevkle seyradiyor burası türkiye gülüm dinimiz islam müslümanız amaaaaaaaa yaşantılar hıristiyandan farksız deyil.Canım benokadar doluyumki ayakkabıdan yola çıkar büssürü dert çıkarırım bunada sayfalar yetmez bu konulara deyindiğin için tşklr cnm sevgiler....

Adsız dedi ki...

Merhabalar bloğuna ilk defa rastlıyorum bayıldım.İzleyicilerine katıldım bile.
Görüşmek üzere...
Sevgilerimi yolluyorum...

sihirlirloklava dedi ki...

kesinlikle haklısın.üstelik sokaklar da ne kadar temiz bile olsa -ki bu yine de mümkün değil- asla ve asla böyle birşeyi onaylamıyorum...yemekteyiz programında ayakkabınızı çıkarın diyen kıza söylemediklerini bırakmadılar...yok artık ne oluyoruz??sevgiler canım...

Bal küpü dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum. Kimileri eve ayakkabıyla girmeyi medenileşme sayıyor, nasıl bir alaka kuruyorlarsa?

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=168642682113532706#publishedcomments dedi ki...

sa.Canım, ne güzel bir konuyu ele almışsın..malesef ayakkabı ile eve girenler var..en başta sağlık eee mikrop olmassa hastalık olmuyacak ilaç nasıl satılacak..hiç bir insanın ayakkabı ile evde rahat edeceğini sanmıyorum insanı taşıyan ayaklar bütün gün kalıpta olan ayakların sağlıklı olmaz çok istteniyorsa evde giymek için ayakkaı kullanılır böylece hastalıkda olmaz.sevgiler.A.E.O

Yorum Gönder

Son Eklenen İcerikler